Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:
-зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази, до 7,5 г на один прийом їжі;
-збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
-зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
-збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при -одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
-збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.
Особливості продуктів:
-приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження;
-картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;
-відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, не можна;
-салати треба заправляти перед видаванням;
-треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
-надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з -додаванням висівок, насіння;
-м’ясні страви треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
-насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
-у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння, але це необхідно вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
-сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів (плавлений сир не дозволяється);
-сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
-заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
-питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.
Заборони на продаж у шкільних буфетах:
- солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
- газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву і гриби.